Logopedie

taal

Taal

Taalontwikkeling is het leren begrijpen en gebruiken van klanken, woorden en zinnen. Dit proces start al bij de geboorte. Het is een ingewikkeld proces dat verloopt volgens bepaalde stadia..

spraak

Spraak

Zowel kinderen als volwassenen kunnen te maken krijgen met articulatieproblemen (uitspraakproblemen). Bij kinderen ontstaat dat vaak al op jonge leeftijd. Spraakklanken worden vervangen, weggelaten en/of vervormd..

stem

Stem

Door intensief of verkeerd stemgebruik kan de keel geïrriteerd raken, de keel voelt pijnlijk of branderig aan. Er wordt vaak gehoest of gekucht en er kan heesheid ontstaan. Wanneer deze ..

gehoor

Gehoor

Wanneer er een aantoonbaar hoorverlies is ,dat van invloed is op de communicatie, wordt er gesproken van een gehoor probleem. De gevolgen zijn voor kinderen anders dan voor..

afwijkende mondgewoonten

Afwijkende mondgewoonten

Afwijkende mondgewoonten zijn gewoonten van een kind in of bij de mond. Deze mondgewoonten kunnen negatieve ..

dyslexie

Dyslexie

Lees- en spellingsproblemen hangen vaak samen met spraak- en taalproblemen. Kinderen met lees- en spellingsproblemen hebben vaak moeite met het automatiseren van..

downsyndroom

Down syndroom

Bij kinderen met Down syndroom verloopt de spraak- taalontwikkeling trager. Met logopedie kun je al heel vroeg beginnen met oefeningen en het kind helpen de mond-, tong- en gezichtsspieren..